top of page

Suomen Change transihmisiä syrjimässäTakavuosina transihmiset saivat yleisesti osakseen syrjivää kohtelua vaatekaupoissa asioidessaan niin, että oli tapana pitää erityistä transystävällisten liikkeiden listaa, joissa saattoi käydä ostoksilla ilman pelkoa ikävästä kohtelusta. Viimeisinä vuosina tilanne on muuttunut niin, että negatiivisesta kohtelusta on tullut harvinainen poikkeus, jolloin erilliset listat transmyönteisistä liikkeistä on myös katsottu tarpeettomiksi.


Tähän nähden ikävänä viestinä tuli Ylen julkaisema uutinen alusasuliike Changen Suomessa harrastamasta asiakasprofiloinnista.


Uutisen mukaan kauppaketjun Suomen maajohtaja on antanut monien työntekijän laillisia oikeuksia rikkovien määräysten lisäksi ohjeen, joka kieltää palvelemasta transnaisia, kehottaa estämään heitä käyttämästä sovituskoppia ja poistamaan heidät liikkeestä. Ohjeet ovat olleet ehdottomia, johdon tietoon tulleista noudattamatta jättämisistä on tullut sanktioita. On ollut ilahduttavaa, että moni myyjä on uhmannut oman oikeudentuntonsa vastaista määräystä ja palvellut myös transihmisiä.


Ostosten tekemisen kieltäminen sukupuoli-identiteetin tai sukupuolen ilmaisun perusteella on yksikäsitteisesti tasa-arvolain vastaista syrjintää.Suomalaiset transjärjestöt ovat tietoisia siitä, että Change-ketju on toiminut hyvin transmyönteisesti mm. Norjassa ja yhtiön kotimaassa Tanskassa. Näin vaikuttaa, että ongelma koskee ennen kaikkea Suomea, jonka maajohtaja on kehittänyt itsenäisesti uutisoidut syrjivät ohjeet.


Changen Suomen liiketoiminta on antanut vastineen palautteesta. Siinä ei puututa erikseen transasiakkaiden syrjivään kohteluun kehottavaan ohjeeseen. Dreamwear Club ry edellyttää, että ohje kumotaan välittömästi ja liike tiedottaa myös tästä asiasta. Vain näin toimien liike voi palauttaa itselleen maineen asiakkaitaan kunnioittavana toimijana.

463 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentários


bottom of page