top of page
Writer's pictureAnuKatariina DWC

Suomen transjärjestöjen raportti viharikoskokemuksista julkaistu




20.11. vietetään murhattujen transihmisten muistopäivää Transgender Day of Remembrance (TDOR). Muistaminen tapahtuu maailmanlaajuisesti sytyttämällä kynttilöitä ja lukemalla murhattujen nimiä. Lista murhatuista transihmisista aikavälillä lokakuu 2023 – syyskuun loppu 2024 on täällä:



Transihmiset joutuvat muutenkin väkivallan ja muiden viharikosten uhreiksi identiteettinsä takia - myös Suomessa. Tämän vuoden TDOR-päivänä julkaistaan raportti suomalaisten transihmisten kokemista viharikoksista ja siitä, miten heidät on kohdattu rikosprosessin eri vaiheissa. Raportti perustuu vuonna 2021 tehtyyn kyselyyn. Kyselyn ja siihen liittyvän raportin ovat laatineet suomalaiset transjärjestöt Dreamwear Club DwC ry, Transfeminiinit ry, Trans ry ja Trasek ry.



Kyselyn tulokset kertovat, että sukupuolivähemmistöihin kuuluvat joutuvat varsin karkeidenkin viharikosten kohteiksi. Rikosprosessi on ollut usein epäasiallista joko asenteellisuuden tai osaamattomuuden takia, ja viharikosstatusta ei ole osattu tai haluttu käyttää lain edellyttämällä tavalla rikosprosessin eri vaiheissa. Poliisin huono maine tai huonot kokemukset ovat olleet merkittävä syy rikosten ilmoittamatta jättämiseen. Tällainen tilanne johtaa transihmisiin kohdistuvien rikosten aliraportointiin. Se, että ihmisryhmä ei saa oikeutta kohtaamansa rikollisuuden suhteen, on myös ihmisoikeusongelma.



Tulokset ovat hyvin samansuuntaiset kuin Euroopan perusoikeusvirasto FRA:n tänä vuonna julkaisemassa sateenkaari-ihmisten ihmisoikeuksia koskevassa kyselytutkimuksessa.



 

Kyselyn tekemisen jälkeen poliisi on saanut sekä yhdenvertaisuuskoulutusta että täsmennetyt ohjeet viharikosten tunnistamiseen ja kirjaamiseen. Aika näyttää, onko tällä uudella ohjeistuksella toivottu vaikutus viharikosten käsittelyyn. Transjärjestöt tukevat tätä kehitystä julkaisemalla vuodenvaihteessa oppaan poliisille sukupuolivähemmistöihin kuuluvien viharikosten uhrien kohtaamiseen.


Raporttiin on koottu myös tieto Suomea koskevista, sukupuolivähemmistöihin kuuluvien viharikosten uhrien ihmisoikeuksiin liittyvistä sopimuksista ja suosituksista ja toisaalta tiedot rikosten määrästä ja luonteesta ja niiden käsittelystä.

 

Raportti on luettavissa täällä.

114 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page