top of page

10 vuotta transvestisuuden poistumisesta tautiluokituksesta

12.5. THL päätti päivittää Suomessa käytettävän tautiluokituksen siltä osin että "transvestimi" poistui kansallisesta tautiluokituksesta. Siellä se oli mielenterveyden häiriöiden joukossa, mikä aiheutti transvestisuuden stigmatisointia jo muutenkin ongelmalliselle ilmiölle, jota pidettiin usein häpeällisenä ja naurettavana. Nyt saatiin siis virallinen vahvistus sille, että transvestisuus ei ole sairaus, vaan osa ihmislajin moninaisuutta. Tämä tieto on auttanut monia transvestiittejä, jotka ovat eläneet henkisesti ahtaissa olosuhteissa ja joutuneet stigmatisoivan painostuksen kohteeksi.


Dreamwear Club ry oli hyvin aktiivisesti mukana tautiluokan poistamiseen liittyvässä kampanjassa. Setan ja laajan muun toimijajoukon kanssa tehtiin perusteellista selvitys- ja vaikutustyötä. Murroshetki koettiin, kun tuolloinen tasa-arvoministeri Stefan Wallin vieraili järjestön kevättapaamisessa toukokuussa 2010. Noin vuosi siitä pyörät olivat pyörineet niin, että päätös oli valmis – päivää ennen vuoden 2011 kevättapaamista.


Vanhentuneessa, mutta edelleen voimassa olevassa ICD-10-tautiluokitussa transsukupuolisuus on edelleen mielenterveyden häiriöiden joukossa, vaikka sitä ei ole sellaisena vuosikausiin hoidettu. Stigmatisoiva luokitus poistuu, kun uusi ICD-11 astuu voimaan 1. tammikuuta 2022. Siinä sukupuoliristiriitaan liittyvät tautiluokat on siirretty erilleen mielenterveyden häiriöistä.


Asiasta voi lukea lisää Dreamwearclub-lehden numerosta 2021-1


Myös Seta ja Sateenkaatihistoria uutisoivat merkkipäivästä.

126 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page