Dreamwear Club DwC ry laati lausunnon muutostarpeista liittyen palveluvalikoimaneuvosto Palkon suosituksiin Transsukupuolisuudesta johtuvan dysforian lääketieteelliset hoitomenetelmät,
Aikuisten muunsukupuolisuuteen liittyvän sukupuolidysforian lääketieteelliset hoitomenetelmät ja Alaikäisten sukupuoli-identiteetin variaatioihin liittyvän dysforian lääketieteelliset hoitomenetelmät.
Lausunnossaan DwC painotti, että hoitosuosituksissa on otettava huomioon uudistuva tautiluokitus ICD-11 ja siihen perustuva, alan johtavan asiantuntijajärjestön World Professional Association for Transgender Healthin (WPATH) hoitosuositukset.
ICD-11:n perusteella diagnoosi ja hoidon arvio kohdistuvat sukupuolidysforiaan identiteetin sijasta. Myös Suomen uudistunut translaki on myös yhteensopiva ICD-11:n kanssa, lääketieteellinen diagnoosi sukupuoli-identiteetistä ei ole edellytys sukupuolen juridiselle vahvistamiselle.
ICD-11 ei rajoita hoitoja vain mieheksi tai naiseksi itsensä kokeviin. Palkon voimassa oleva suositus on tämän kanssa ristiriidassa, ja hoitoja tulisi siksi tarjota yksilöllisesti hoitotarpeen arvion mukaisesti myös ei-binääreille. Myös WPATH:in suositukset painottavat tätä seikkaa.
DwC:n lausunnossa painotetaan nykyisen hoitojärjestelmän kohtuutonta pituutta ja epävarmuutta, mikä johtuu resurssipulan lisäksi myös osin huonosti perusteltuihin käytänteisiin. Tästä johtuen osa transihmisistä on turvautunut muista maista saataviin hoitoihin, mikä on puolestaan heikentänyt hoitojen turvallisuutta.
Lasten ja nuorten hoidot ovat olleet kaiken kaikkiaan heikoissa kantimissa, eivätkä ne ole usein vastanneet potilaiden tarpeisiin. Tutkimustieto on tällä alueella vielä suhteellisen vähäistä, mutta juuri siitä syystä riskinä on, että käytäntöjä ohjaamaan pääsevät hoitoja rajoittavat poliittisista vaikuttimista syntyvät olettamat, joilta on todettu puuttuvan tieteellinen näyttö. Sille ainakin on kansainvälistä tutkimusnäyttöä, että hoitojen rajoittaminen on vaikuttanut merkittävästi translasten ja –nuorten hyvinvointiin.
DwC nostaa lausunnossaan esiin mielenterveyden haasteiden ja neurokirjoon kuulumisen tuottamat kohtuuttomat viivytykset diagnoosiin ja hoitoon pääsemisessä. WPATH:in mukaan ahdistus, masennus ja itsensä vahingoittaminen ovat yleisempää ilman sukupuolta vahvistavaa hoitoa ja mielenterveysoireet vähenevät transitiossa. Vastaavasti sille, että sukupuolen korjaushoidon epäämisestä olisi hyötyä sukupuolidysforiaa kokeville mielenterveysongelmien tai neurokirjon takia, ei ole näyttöä.
Hoitomenetelmistä on ilmennyt yhdenvertaisuuden vastainen käytäntö, jossa transnaisille parran kasvun lopettamiseen on tarjottu yksinomaan laserhoitoa, joka tehoaa kuitenkin vain värilliseen karvastoon. Vaaleakarvaisille toimivasta neulaepilaatiosta on kieltäydytty ja jätetty henkilöt hakemaan apu omin neuvoin ja omalla kustannuksella.
Comments