top of page

Transihmisten näkyvyyden juhlapäivä 31.3.
31. maaliskuuta vietetään Transihmisten näkyvyyden juhlapäivää (Transgender Day of Visibility TDoV) Tuona päivänä kiinnitetään huomiota transihmisten saavutuksiin kaikkialla maailmassa, kun he samalla taistelevat cisnormatiivisuutta ja transvihamielisyyttä vastaan levittämällä ymmärrystä transihmisiä kohtaan.


Päivää alettiin viettää vuonna 2009, kun Michiganilainen transaktivisti Rachel Crandall havahtui siihen, että ainoa transnäkyvyyttä juhlistava päivä oli ollut murhatuille transihmisille omistettu muistopäivä 20. marraskuuta: Hän halusi transihmisille myös positiivista näkyvyyttä.


Positiivista näkyvyyttä on pikku hiljaa myös tullut, kun transihmisten saavutuksia ja ajatuksia on ollut esillä tiedotusvälineissä enenevässä määrin. Tässä viestissä on tärkeää se, että transihmiset saavat sen kautta heille kuuluvan aseman normaalina osana yhteiskuntaamme. Myös Dreamwear Clubin jäsenten elämästä on julkaistu juttuja mediassa ja he ovat olleet aktiivisesti mukana yhteiskunnallisessa keskustelussa.


Ei pidä kuitenkaan unohtaa sitä, että transihmisten elämä sisältää edelleen myös suuria haasteita. Suomessa translaki on pahasti jälkeenjäänyt ja tulevissa uudistuskaavailuissa alle 18-vuotiaiden oikeudet ovat jäämässä toteutumatta.


Transihmisten näkyvyys ja saavutukset tulevat paremmin esiin ja toteutuvat paremmin ympäristössä, jossa heidät otetaan mukaan omana itsenään työyhteisöjen yhdenvertaisina jäseninä. Tutkimustiedon mukaan työyhteisöt, joissa tällainen osallistava politiikka on vallitseva, ovat usein myös tuottavampia, innovatiivisempia ja muuntautumiskykyisempiä kuin ne, joissa moninaisuutta ei hyväksytä.

130 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page