top of page

Henkilötunnusuudistuksesta kompromissi, sukupuolimerkintä poistuu

Päivitetty: 10. lokak. 2020Valtionvarainministeriön tiedotteen mukaan suunniteltu henkilötunnusuudistus toteutuu supistettuna. Tällöin henkilötunnuksen nykyinen muoto säilytettäisiin, mutta siitä poistetaan sukupuolitunniste. Alun perin siitä piti poistaa myös syntymäaika ja formaatin piti muuttua muutoinkin. Kompromissin pääsyy on alkuperäisen hankkeen korkea hinta.

Tulevaisuudessa henkilötunnuksia myönnettäisiin numerojärjestyksessä sukupuoleen katsomatta. Nykyisin välimerkin jälkeinen kolminumeroinen yksilötunnus on naisilla parillinen ja miehillä pariton.

Uudistuksen on tarkoitus toteutua viimeistään vuonna 2027. Vaiheittainen henkilötunnusjärjestelmän uudistaminen alkaa ensi vuonna suunnitelman pohjalta. Tässä yhteydessä kenenkään olemassa olevaa henkilötunnusta ei ole tarkoitus muuttaa.

Vaikka hanke jää nyt osin puolittaiseksi esimerkiksi tietosuojan näkökulmasta, sen positiivinen puoli on, että transihmisten ongelmat sukupuolitettujen tunnusten kanssa helpottuvat: Toisaalta tunnusta ei tarvitse muuttaa juridisen sukupuolen vahvistamisen kohdalla. Toisaalta se helpottaa muiden kuin miesten ja naisten tilannetta, jotka on tähän asti sukupuolitettu väärin joka tapauksessa. Monessa maassa on olemassa kolmas sukupuoli, ja tällaisesta maasta Suomeen muuttavalle henkilötunnus ei tuota enää ongelmaa.
Huomionarvoista on, että niin syntymäaika kuin sukupuolikin säilynevät hankilökortissa ja passissa. Monessa EU-maassa tietosuoja-asetuksen on katsottu koskevan myös kortissa olevia tietoja. Tulkintana on ollut, että syntymäaika on olennainen tieto kortissa eikä sitä siis ole poistettu. Sen sijaan sukupuolta ei ole sellaiseksi katsottu ja se on poistettu esimerkiksi Saksan henkilökortista.135 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentários


bottom of page