top of page

Mielenkiintoinen, mutta ristiriitainen juttu transhoidoista Hesarissa

Päivitetty: 4. elok. 2020Helsingin Sanomissa 2.8.2020 julkaistussa haastattelussa Tampereen transpoliklinikan psykiatri Teemu Kärnä tyrmää monta transihmisten oikeuksia vastaan toimivien tahojen väitettä, kuten varhaismurrosiässä annettavien hormoniblokkereiden vaarallisuuden tai uskonnollisten fundamentalistien suosittelemien ”eheytyshoitojen” mielekkyyden. Hoidoista hän toteaa, että vain erittäin pieni murto-osa katuu niitä ja vähäisistä transition katujista valtaosa on pettynyt siihen, että hoidot eivät ratkaisseetkaan heidän ongelmiaan – siis ei siihen, että hoito olisi annettu väärän diagnoosin perusteella. Hän myös toteaa uuden hoitosuosituksen olevan jo nyt pahasti aikaansa jäljessä suhteessa kansainvälisiin suosituksiin ja näkemyksiin transsukupuolisuuden luonteesta. Hoitosuosituksen ongelmista tarkemmin Trasek ry:n tekemässä yhteenvedossa täällä.Teemu Kärnä


Toisaalta Kärnä puolustaa hoitojen laajentamista paikallisille terveysammattilaisille niiden saatavuuden lisäämiseksi. Tässä on suurena riskinä se, että monella paikkakunnalla vastaan tulevat osaamisen puute ja vakavat asenneongelmat: Vaarana on, että transtuktimuksia tarvitseva ohjataan psykiatriseen hoitoon ilman hoitoon liittyvän asetuksen edellyttämää lähetettä tutkimusyksikköön. Toinen vakava ongelma hänen sanomisissaan on puhuminen naisroolin ahdistavasta kapeudesta nuorten yleistyneiden hoitoon hakeutumisten yhteydessä: Molemmat ovat kyllä totta, mutta räjähtänyt hoitoon hakeutumisten määrä liittynee nimenomaan siihen, että nämä ihmiset ovat saaneet ahdistavalle ololleen nimen, jollaista mahdollisuutta aiemmin ei ole ollut. Sukupuoliroolin kapeus ei siis tee kestään transihmistä.

Hesarin juttu on täällä, mutta se on valitettavasti maksumuurin takana.

Trans ry on tehnyt tarkemman analyysin haastattelun hyvistä ja ongelmallisista elementeistä. Sen voi lukea täältä.

Hesarin jutussa haastatellaan myös Päivi Räsästä. Hän kritisoi transhoitoja rankasti ja vertaa niitä muinaisiin skitsofreniaan käytettyihin lobotomiahoitoihin. Tällainen teksti on äärettömän tuomittavaa lääkärinvalan tehneeltä ihmiseltä, jonka pitäisi lääketieteellisissä asioissa perustaa käsityksensä uusimpaan ja pätevimpään tieteelliseen tietoon.

690 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

コメント


bottom of page