top of page
Writer's pictureAnuKatariina DWC

Romuttavatko palveluvalikoimaneuvoston uudet hoitosuositukset transhoitojen laadun?

Sosiaali- ja terveysminiteriön Palveluvalikoimaneuvosto (PALKO) hyväksyi uudet sukupuolidysforian eli sukupuoliahdistuksen lääketieteellisiä hoitoja koskevat suositukset 18.6.2020. Kansalliset transjärjestöt ovat antaneet runsaasti kriittisiä lausuntoja suositusten valmisteluvaiheessa, joita ei ole käytännössä otettu mitenkään huomioon. Näin ollen suositukset sisältävät runsaasti ongelmallisia kohtia, jotka vaarantavat potilaiden asianmukaisen ja yhdenvertaisen hoidon. Yksi näistä vakavista ongelmista on suunnitelma siirtää hoidon tarpeen arviointi perusterveydenhuollon tehtäväksi. Peruste muutokselle on hoitoon hakeutuvien määrän kasvu, jota pyrittäisiin siis hallitsemaan lisäämällä arvioivia lääkäreitä. Ongelmana on, että lääkärin peruskoulutuksessa on ollut tyypillisesti nollasta yhteen luentoa sukupuolen moninaisuudesta, jolloin osaaminen ei riitä asianmukaiseen hoitoon. Asiaa ei yhtään helpota se, että osalla lääkärikunnasta on vakavia asennevaikeuksia asian suhteen. Transhoitoihin liittyvä asetus edellyttää lääkärin tekevän lähetteen hoidon asiantuntemusta omaaville Helsingin tai Tampereen transpoliklinikoille. Tämä ei nykyäänkään toteudu käytännössä lääkärien antaessa lähetteitä psykiatrisiin yksiköihin asetuksen vastaisesti. Uusi suositus lisää riskiä tälle virheelle ja tuottaa siten epätasa-arvoa hoitoihin. Suosituksissa on outoa jaottelua ”merkittäviin ja ”tarpeettomiin kosmeettisiin” hoitoihin, joka ei vastaa mielekästä hoitotulosten arviointia. Esimerkiksi transnaisen kehodysforiassa ”tarpeeton kosmeettinen” kasvokirurgia voi olla hyvinkin merkittävä suhteessa hoidettavaan kehodysforiaan.



Suosituksissa ylläpidetään myös oudolla tavalla ajatusta, että sukupuolidysforiaan liittyisi sellaisenaan olennaisesti mielenterveyden ongelmia - unohtaen sen, että syrjityssä vähemmistössä eläminen tuottaa niitä jo ilman dysforiaakin. Tämä ajattelu voimistaa sukupuoli-identiteettiin liittyvää tarpeetonta psykopatologisointia.



Hoitosuositukset eivät ota ylipäätään kunnolla huomioon keskeisiä uusia kansainvälisiä hoitosuosituksia. Yksi näistä on Suomessakin lähivuosina vahvistettava ICD-11-tautiluokitus, jossa trans- tai muunsukupuolisuus eivät ole tauteja, vaan ainoastaan tiloihin liittyvä sukupuoliahdistus on tilan mukaista, yksilöllistä hoitoa vaativa asia.



Myös muut järjestöt, kuten Seta ry, Trasek ry ja Transfeminiinit ry ovat ilmaisseet tyrmistyksensä suosituksien suhteen. Tiistaina 23.6.2020 Me Muut -kollektiivi järjesti mielenosoituksen kelvottomia hoitosuosittuksia vastaan Helsingin Narinkkatorilla. Tapahtumaan osallistui viitisensataa ihmistä.





74 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentarios


bottom of page