top of page

Trump muisti Orlandon murhattuja: Transihmisten syrjintäkielto terveydenhuollossa kumotaan!


Trumpin hallinto viimeisteli perjantaina 12.6.2020 asetuksen, jolla poistetaan transsukupuolisten potilaiden suojelu lääkärien, sairaaloiden ja sairausvakuutusyhtiöiden harrastamalta syrjinnältä. Päivämäärä oli Orlandossa sijaitsevassa homoyökerhossa ja sen keskellä tapahtuvan joukkomurhan neljäs vuosipäivä.

Uuden version mukaan maan Sosiaali- ja terveysministeriö tulee ”palaamaan hallituksen tulkintaan sukupuoleen perustuvasta syrjinnästä miehen tai naisen sanan ”sukupuoli”selkeän merkityksen ja biologian määrittelemän mukaan”.

Edellinen vuoden 2010 laki, joka tunnetaan usein nimellä Obamacare, asetti laajan kansalaisoikeuksien suojan terveydenhoidossa ja kielsi ihonvärin, kansallisen alkuperän, sukupuolen, iän tai vammaisuuden perusteella tapahtuvan syrjinnän "kaikissa terveysohjelmissa tai toiminnoissa", jotka saavat liittovaltion taloudellista tukea ja apua. Obaman hallinto tulkitsi sukupuoleen perustuvaa syrjintää koskevan säännön sisältävän myös syrjinnän "sukupuoli-identiteetin" perusteella. Myös vuoden 2016 lain mukaan terveydenhuollon tarjoajia ja vakuutuksenantajia olisi vaadittu tarjoamaan ja kattamaan lääketieteellisesti asianmukainen hoito myös transsukupuolisille potilaille.

Kyse on osa Trumpin hallinnon laajoista ponnisteluista useilla politiikan aloilla - mukaan lukien koulutus, asuminen, työllisyys ja terveydenhuolto – joilla pyritään muotoilemaan sukupuoleen perustuva syrjintä siten, että se ei sisältäisi transimisten suojaamista. Poliittinen muutos, jota Donald Trumpin uskonnolliset ja sosiaalisesti konservatiiviset kannattajat ovat pitkään pyrkineet, antaisivat liittovaltion rahoitusta saaville terveydenhuollon tarjoajille ja vakuutusyhtiöille mahdollisuuden kieltäytyä tarjoamasta tai kattaa sukupuolenkorjaukseen liittyvää hoitoa transihmisille.

Vaikka Trump vaalikampanjansa aikana tokaisi tranihmisten olevan oikeutettuja elämään omaa elämäänsä, hän ensi töikseen ryhtyi laatimaan lakia, joka rajoittaisi transihmisten palvelemista armeijassa. Konservatiivisen virtauksen kohteeksi eivät ole tietenkään joutuneet vain transihmiset, vaan mm. siirtolaisten ja aborttia tarvitsevien naisten oikeuksia on pyritty kaventamaan.

Useat organisaatiot ovat ilmoittaneet haastavansa lakimuutoksen. Ihmisoikeusjärjestöt ovat ilmoittaneet nostavansa asiasta kanteen ehdotuksen kumoamiseksi.

144 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page